Цената на пътя към върха

Успехът e подвеждащ хитрец

Никой не може да държи първото място постоянно. Но желанието за победа е толкова опияняващо. Какво става, когато то се превърне в мания?


Алеона де Кама

Подвеждащият път на успеха
Подвеждащият път на успеха

Колко е сладка победата

Желанието за успех е толкова опияняващо. Състезателният хъс. Победата. Амбицията да си най-отгоре. Да си пръв в това, с което си се захванал. Борбата, адреналинът, който изпълва всяка твоя клетка все повече.

С всяко стъпало по-нагоре, към успеха

Занимавали ли сте се някога с нещо, което да ви кара да сте номер едно? Което да ви кара да побеждавате другите. Да ви кара да работите още и още, и още, за да не изпускате позициите, които сте достигнали.

Подвеждащият път на успеха

Занимавали ли сте се някога с нещо, което изисква спортна злоба и състезателен хъс за победа на всяка цена? Такова нещо, което опиянява, обхваща цялото ти съзнание и концентрира фокуса само и единствено в една посока…

Да си номер едно

Колко е сладка победата. Тя те изхвърля нагоре, нависоко, като нищо друго на тоя свят. Удоволствието е физическо и ментално.

Победата над някой друг, достигането на поставения таргет, призванието от по-висшестоящите – родители или треньори, ментори или учители, или просто удовлетворението от водещата роля.

Подвеждащият път на успеха

Цената, която плащаме, за да сме на върха

О, толкова е сладко това чувство, когато си най-отгоре на пирамидата, или по-скоро – когато изминаваш всяка крачка по пътя нагоре. Но е толкова и измамно, подвеждащо и илюзорно.

Това е една от най-големите измами в днешната силно конкурентна среда, в която живеем, и една от най-големите двигателни сили на консуматорското ни общество, в което производителността и ефективността ти определят стойността ти.

Това е мярката, а критериите се вдигат все по-нависоко и по-нависоко, защото...

В това вечно състезание горна граница няма

Напрягането до пълно изтощение, цената, която се плаща за всичко това, и тук идва въпросът истинско ли е удовлетворението след победата? Колко дълго можем да го задържим и колко стойностно е то?

Подвеждащият път на успеха

Отговорността от избора

Всеки човек извървява пътя си. Големият въпрос – кой определя откъде минава пътят? Ние, Господ, Вселената, Съдбата? Или може би родителите, приятелите? Кой определя колко често сме горе и колко често падаме долу? Кой определя кога вървим сами и кога сме заобиколени от ужасно много хора?

Знам със сигурност, че животът е избор.

Не говоря за физическото състояние на съществуването, а за това, какъв живот живеем. Дали сме изпълнени, дишащи, усмихнати, доволни или мрачни, сърдити, мрънкащи и вечно недоволни. Животът е път. Колко бързо минаваме през него и какво виждаме? Колко често се обръщаме и правим крачки назад? Колко често спираме и заради кого?

Подвеждащият път на успеха
Подвеждащият път на успеха

Никой не може да държи първото място постоянно

Уважавам амбициозните хора. Уважавам нежеланието им да се задоволят с по-малко и непрестанното им вървене в посоко самоусъвършенстване и развитие. Аз самата съм от тези хора.

Но нямо по-подвеждащ и по-хлъзгав път от този на успеха

Тогава, когато желанието за развитие и постижения се превръща в мания за победа. Когато в името на тази мания, загърбваме всичко, всичко останало и важна е само тя.

Тогава, когато единственото нещо, което ни носи удовлетворение, е поредната победа, а липсата на такава е повод за постоянна фрустрация и смачкваща демотивация.

Подвеждащият път на успеха

Тогава, когато в името на успеха на всяка цена, губиш всичко останало и идва моментът, в който се оглеждаш, осъзнавайки, че никой не може да държи първото място постоянно и рано или късно ще се появи някой, който ще те задмине.

А ти нямаш нищо друго

Светът ти е празен, сив, самотен. Адреналинът отдавна е спаднал, възбудата от победа вече не е реална, а цената, която си платил е свят, ограбен от всичко останало.

Тефтер, в който да споделяш своя успех и да добавяш към него радост и вдъхновение

  • 100 листа качествено бяло платно за творене на твоя ден
  • Джобен формат 15 х 15см, удобен за всякакви размери чанти
  • Химикал, за удобство свързан с тефтер
Подвеждащият път на успеха

Бях човекът с най-много отговорности

“И тогава дойде денят, след поредното откриване на един от новите хотели от веригата, когато бях направо смачкана.

Покрай откриване на нов хотел аз винаги бях човекът с най-много отговорности и задължения. Отделите ми бяха твърде обвързани с подобен тип събития.

Разбира се, на този етап от кариерата си вече имах наистина много подчинени. Имах много шефове на различни подотдели, и то много добри кадри, които лично бях подбирала и обучавала. Всички те бяха силно ангажирани към работата си.

Но отговорността носех аз.

В такива моменти най-много държах всичко да минава през мен. Занимавах се с най-малките детайли по интериора на хотела, с рекламата по откриването, със самия ивент, с набиране на интересни гости през първия период.

В същото време трябваше да не изпускам и старите хотели, за които носех отговорност. Точно тогава започнах да усещам, че това, с което се занимавам, е твърде много.”


из книгата "Избирам теб, Любов"

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече