Когато започнеш да следваш мечтите си

СТРАСТ ЗА ПИСАНЕ

Писането за мен е ИЗБОР и ЛЮБОВ. Също така е и СМЕЛОСТ, риск, страх, но повече ПОБЕДА. Заради мен и заради сърцето в мен.


Алеона де Кама

Страст за писане
Страст за писане

Написах книга. Написах книга за любов. Тя е любов. Тя е всичко онова, в което вярвам, което изповядвам, за което мечтая. Тя е постигната мечта.

Първата от многото. Написах книга, без да знам, че пиша книга. Всичко в нея се изля от мен неусетно и с любов. И това, което се получи накрая, беше един дълъг, завладяващ, вдъхващ надежда и пълен с грешки роман.

Страст за писане

После дойде един безкраен период, в който седях и си го четях сама. Харесвах си го. Караше ме да се усмихвам и да бъда горда от себе си. Но имах толкова много страхове и притеснения. Толкова много причини защо да не предприемам нищо повече.

 • Минах през тях.
 • Минах и през страховете как ще погледнат на него семейството ми, приятелите ми, колегите ми, непознатите.
 • Минах и през многото избори как точно да продължа.

И ето ме сега, събота сутрин, пия ароматен чай с коледни меденки, държа първото издание от първия роман на Алеона де Кама (моят обичан псевдоним) в ръце и съм щастлива, както май никога не съм била.

Страст за писане
Страст за писане

Писането за мен е една сбъдната мечта

„Избирам теб, ЛЮБОВ“ беше изборът да направя крачка към мечтата си. „Страст за ЖИВОТ“ беше смелостта да последвам мечтата си. Но всичко това също така изразява смелостта да повярвам в себе си. Смелостта да се изправя и да кажа “ДА” на това, което ми носи удоволствие и “НЕ” на всички страхове, които в някои моменти са дори много повече.

Не беше лесно. Но се случи с лекота. Разликата между тези две неща разбрах едва сега със следването на тази мечта.

Страст за писане

Да, не беше лесно, защото имах много бариери, през които трябваше да мина. Имах много избори, които трябваше да направя и да бъда готова след тях да поема отговорността си. Имах много притеснения, тревоги, страхове, които ме приканваха да остана в зоната си на комфорт. Там, където всичко беше кристално ясно и познато. Но същевременно всичко се случи с лекота – стъпка по стъпка. Всеки следващ ход, който предприемах, се разкриваше пред мен, хората, които можеха да ми помогнат, се появяваха.

Процесът беше бавен.

Имаше моменти, когато се люшках, падах, отказвах. После нещо в мен се събуждаше, искрата на тази мечта се възраждаше и намирах сили и смелост, и вяра да продължа и – хоп – се появяваше следваща подкрепа. Просто така. С лекота.

Страст за писане

Смелостта да пишеш минава през красиви и през грозни места в ума

Обичам да пиша! Цялото ми тяло се изпълва с вълшебство, когато седна на компютъра. Пръстите ми започват да танцуват по клавиатурата. Умът ми да рисува с думи. И всичко, което се излива на листа, е нещо, което не мога да предвидя, да очаквам, да контролирам дори.

Сякаш текстът е написан, преди мисълта да го улови.

Когато чета след това написаните от мен самата думи, ги преживявам по различен начин, почти докосвайки се за първи път до тях. И така, след една година магии и вълшебства, след една година минаване през красиви и грозни места в ума ми, след една година изследване на мен самата и на потенциала ми на творец, ето ме тук, пред вас, горда от себе си.

 • Горда съм от пътя, който извървях.
 • Горда съм от опита, който натрупах.
 • Горда съм от страховете, които преодолях.
 • Горда съм от изборите, които направих.

Горда съм, че повярвах в една мечта и направих, каквото беше нужно, за да я осъществя. И сега мога да застана пред всички вас и с огромна любов и признание пред таланта, който открих, да кажа:

Аз съм жена! Аз съм Любов! Аз съм творец! Аз съм писателка! Аз съм Алеона де Кама!

Страст за писане

Поглеждайки в очите страховете си, ти вече си ги прегърнал

Понякога прочитам книгите отново. За не знам кой път. Просто така, за да се потопя отново в историите, в провокациите. Чета и въпреки многото пъти, които съм минавала през тези редове, пак откривам нови нюанси дори и за себе си. Защото от тогава, от написването им, изтече толкова много вода и аз самата съм толкова различна. Как тогава редовете да са същите? Аз съм различна и погледът ми за всичко е различен.

Поглеждам назад и се усмихвам на много неща, през които минах, за да сбъдна тази мечта.

Поглеждам напред и виждам толкова вяра, че мога да постигна всяка от мечтите си. Но точно в този миг се усмихвам още по-дълбоко, защото си давам сметка, че всъщност това вече няма значение за мен. Защото сблъсквайки се с най-големите си страхове, поглеждайки ги в очите, ти вече си ги прегърнал. Ти вече си приел и онази възможност някой от тях да стане реалност. И тогава какво? Нищо, продължаваш напред по-силен.

Страхът не е най-страшното.

Най-страшното е да не опиташ и винаги да се питаш “Ами ако…”. Така че, момичета и момчета, действайте! Смело, напред към мечтите си!

Страст за писане
Страст за писане

Как да започнеш да създаваш своята първа книга?

Скоро една позната ми се обади да ме помоли за съвет. Винаги откликвам, защото искам повече хора да се осмеляват да следват мечтите си. Така че, ако и вие се лутате и се чудите откъде и как да започнете, пишете ми, не се притеснявайте. Рано или късно ще ви отговоря със сигурност. Та, връщам се на историята – обажда ми се веднъж една приятелка за съвет. Започва отдалеч, разказва ми:

 • Как се е развълнувала от първата ми книга
 • Как от малка мечтае да пише
 • Как винаги се е виждала в ролята си на писател

...въпреки че сега се занимава с коренно различни неща, но знае че и нейната посока е такава.

Страст за писане

Може би!

Това всеки от нас може да проучи в себе си поглеждайки навътре в сърцето и разума си.

 • Може би забравяме
 • Може би сме се уморили да се опитваме
 • Може би не получаваме разбиране от околните

След дълго описание на страстта ѝ и на различните ѝ опити да пише поезия, разкази, статии в различни етапи от живота ѝ, стигна до въпроса, който искаше да зададе: “Вече знам, че времето дойде. Няма за кога да чакам. Разкажи ми всичко, как я издаде, колко струваше, колко си продала, по колко печелиш от книга, как я разпространяваш?”

Чакай, чакай, преди да започнеш да продаваш, докъде си с книгата?

Този въпрос за мен беше задължителен, защото от личен опит знам през колко различни етапа се минава по време на писането. И това, че си започнал книга, не означава, че някога въобще ще я завършиш. Това е грозната истина.

Страст за писане
Страст за писане

Смелостта да следваш мечтите си

Всичко покрай творчеството, книгите и различните допълнителни неща, които създаваме с тях, е едно магично пътуване, което ми позволява да се срещам с нови хора и да се поставям извън зоната си на комфорт, но също така – да се сблъскам с различни ситуации, в които непрекъснато трябва да правя избора на сърцето преди всичко.

Обещала съм си в тази дейност да не правя компромиси със себе си заради нечии очаквания, заради онова, което ще се купува по-добре или каквато и да било друга причина.

Страст за писане

Изкуството в тази му форма за мен е на първо място себеизразяване, след това – възможност да се свържа с всеки от вас чрез думите, но също така – и възможност да подкрепям други български проекти, творци и активности. Повече хора, които да изберат смелостта да следват мечтите си.

 • “Избирам теб, ЛЮБОВ”

...се случи с лекотата на начинаещия. С трепета на едно още незнаещо какво иска сърце, но следващо пътя, който го приласкава нежно, една след друго стъпките се изляха сякаш сами.

 • “Страст за живот”

...втората ми книга, беше съвсем различно предизвикателство. Именно тя е олицетворение на всичко, което казах по-горе. Тя е история с тема табу, тема, от която хората бягат, страх ги е, въпреки идеята, че ако се осмелят, ще надскочат себе си.

Страст за писане

Другите за Алеона де Кама

Книгата първо ме спечели с корицата си. Но после не исках да я оставям настрана. История за интензивни усещания, когато Любовта контролира всичките ти действия.

Тя е за онези незабравими чувства, които всеки от нас някога е изпитвал. Тя е за важността да поставиш себе си на първо място, защото истинската любов не е жертва, нито дълг, а осъзнаването да обичаш безусловно и същевременно да позволиш да бъдеш обичан по същия начин.

Яна Маринова, актриса


Не вярвам в случайности и знам, че книгата дойде при мен точно когато имах нужда от нея. Тя не е просто книга, а библия за чувствата, за любовта.

Мощни емоции, изгаряща страст. Книгата ме намери по време на тежка емоционална раздяла, в момент, в който не знаех как да продължа напред. Прочетох я за една нощ и плаках с цялото си сърце и душа. И именно тя ми помогна да направя следващата крачка с чисто сърце и ми припомни, че всъщност не бях изгубила нищо, по-скоро бях спечелила себе си.

мнение на читателка


 • 100 листа качествено бяло платно за творене на твоя ден
 • Джобен формат 15 х 15см, удобен за всякакви размери чанти
 • Химикал, за удобство свързан с тефтер
Страст за писане

За твореца в теб

Този тефтер е едно вълшебство. За теб, в теб. Какво ще сбъднеш? Само ти знаеш. Да творим, да мечтаем, да обичаме – това е свобода, която ни позволява да разгърнем потенциала си и която никой не може да ни отнеме, освен ако не му я предадем доброволно.

Често сме предавали творчеството си, мечтите си, любовите си заради чужди илюзии, само за да открием, че всичко губи цвета си, ако не му влеем именно от тези три магии:

 • Творчество
 • Мечти
 • Любов

Така че, магьосници, вземете тази книга в ръка, сътворете онази магия, която кипи в най-дълбоко кътче на душите ви, и ѝ позволете да озари света ви.

Ние непрекъснато се променяме, но живеем живота си всеки ден с радост и със знанието, че Страстта е вътре в нас.

Напишете я. Нарисувайте я. Споделете я. Или просто творете живота си! Върху страници, заредени с енергия и любов, със скрити цветни послания и с вълшебството на онова, което ни кара да мечтаем.

Страст за писане

О, представянето на “Страст за ЖИВОТ” беше всичко онова, което си представях за подобно събитие. Беше микс от изкуства с общ акцент:

 • Имаше литературно четене
 • Имаше художник на сцената, който рисуваше на темата от книгата
 • Имаше изпълнителка на живо, която изпя песен, чийто клип направихме заедно по идейна концепция на книгата.

А на всичкото отгоре на сцената с мен бяха едни от любимите ми български актьори – Стефан Щерев, Силвия Петкова и Андреа БандаБанда, които четоха откъси от книгата.

Незабравимо!

За мен писането не е просто нещо, което трябва да правя, защото съм избрала да се реализирам в това амплоа и се очаква от мен да издавам нови книги, да продавам бройки.

Напротив, писането е начин на изразяване, начин да се свържа с хората, начин да провокирам, на първо място себе си, но след това и всички останали.

Затова и представянето на втората ми книга исках да бъде не просто събитие, на което да поканя медии за създаване на малко шум, а нещо много повече от това.

Исках това събитие да бъде един интерактивен, модерен начин за пресъздаване на литературата. Един нов начин читателят да се докосне до това творчество, да го съпреживее.

Писането е начин на изразяване, начин да се свържа с хората, начин да провокирам

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече