Цедка на отношенията

Истинско или фалшиво приятелство

Как да прецениш? Къде е границата, отвъд която да не се раздаваш?


Алеона де Кама

Истинско или фалшиво приятелство
Истинско или фалшиво приятелство

Спускане на бариерата

Хора влизат и излизат от живота ни. Постоянно. Въпрос на избор или стечение на обстоятелствата. Въпрос на предпочитания или въпрос на естествено действие на рамкираното общество.

Мога да общувам с всякакви хора

Не мисля, че имам някаква бариера за това – богати и бедни, умни и простовати, с образование и без. Мога да общувам с всички, но не всички ги усещам. Вътре в сърцето.

Истинско или фалшиво приятелство

Аз самата често не се откривам за тях. А преди не беше така. Преди можех лесно да отворя сърцето си за всеки. Без да да се замисля колко мога да бъда наранена. Без да се замислям колко могат да ми вземат. Да, преди беше така. Но вече не е.

Вече съм внимателна

Kъм себе си. Вече правя цедка. Да, общувам с всякакви хора, но не всеки допускам до себе си. Не към всеки се откривам чистосърдечно и безусловно. Не всеки мога да допусна наистина близко до себе си, толкова близко, че истински да усетим и двамата контакта.

Истинско или фалшиво приятелство

Когато никой не се интересува истински от другия

По много неща преценяваме хората насреща. И понякога в тълпата сред толкова много лица, се изгубвам. Хора много, но не толкова истинските. Отвсякъде сме обградени с приятели, които могат с лекота да запълнят времето ни, да споделят някой общ интерес, но никой истински не се интересува от другия. Малко мрачно звучи, нали?

Истинско или фалшиво приятелство

Как правим тази граница

Разликата между истинските и фалшивите взаимоотношения

Между тези, които те изпълват и зареждат и другите – празните, кухите, обезсмислените. Дали този избор е плод на нашите собствени ограничения и предразсъдъци, наследени от родители и от общество?

Или можем спокойно да кажем, че е отговор на вътрешната интуиция, която ни предпазва от неистински и нечисти отношения – такива, с които не можеш да претърпиш развитие?

И точно тук идва отговорът

Да, преди общувах с всички чистосърдечно и отдадено. Преди не правих цедка между хората, които са в обкръжението ми. Открито давах всичко на всеки.

И бях готова да взема всичко от всеки. Но с годините сякаш разбрах, че не всяко общуване ти дава онова, най-ценното, което търся всеки миг – любов и развитие.

Истинско или фалшиво приятелство
Истинско или фалшиво приятелство

Писмо до една вчерашна приятелка

Интересно се развиха нещата. Дали съжалявам? Не! Напротив така е трябвало да стане и го осъзнавам с цялото си сърце. Аз нямаше да мога да те пусна, а вече ми тежеше.

Благодарна съм за тези стечения на обстоятелствата. Но има нещо, което ми тежи. И искам да ти го го кажа тук и сега.

Аз бях до теб

В какви ли не моменти, в какви ли не ситуации. Влачих те на гръб, дърпах те, дори и тогава, когато аз имах нужда от дърпане.

Истинско или фалшиво приятелство

Стараех се винаги когато си около мен и те усетя, че падаш духом, да те разведря, да ти подам ръка, да не ти го позволя. Правех го заради теб.

Понякога и въпреки мен

Да, това беше грешка. Не трябваше да се опитвам да те влача. Защото пътя, който сам не си извървял, не се брои. Сега го осъзнавам. Тогава не. Бях до теб и те защитавах в какви ли не ситуации.

Истинско или фалшиво приятелство
Истинско или фалшиво приятелство

Прошката като продължение

Обидена съм. Наранена. Да! Защото не ми даде шанс да се защитя. Да ти обясня. Да реша коя връзка да прекратя. Аз знам, че моето решение нямаше да е трудно, нито щеше да е в твой ущърб, но вече няма значение.

Така е трябвало да стане

Пожелавам ти да бъдеш щастлива. Да намериш това, което търсиш в приятелството с други хора и това, което не намери с мен. Пожелавам ти да намериш сили да ми простиш, защото това е правилният път.

Истинско или фалшиво приятелство

Аз на теб ти прощавам сега

Прощавам ти, че нямаше доблестта да се изправиш срещу мен, прощавам ти, че толкова дълго време кри, прощавам ти, че ме лъга и че споделяше с мен най-интимните ми моменти, докато вътрешно си таила гняв.

Това не е само предателство, това е подлост. Но това е моята проекция за нещата. Твоята със сигурност е друга. Пожелавам ти да намериш сили да простиш и на себе си, защото знам, че си умно момиче и рано или късно ще видиш и своите грешки.

Аз прощавам и на себе си сега.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече