Справяне с "приятелите"

7 стъпки за справяне с отровните приятелства

Моята техника за преодоляване на трудните ситуации с онези приятели, които са ни разочаровали, обидили, разгневили...


Алеона де Кама

Справяне с "приятелите"

1. Променете химията чрез мисълта

Когато е имало ситуация на сблъсък, на обида, на разочарование, гняв или каквато и да било емоция от негативния спектър, е важно да знаем, че емоцията е химична реакция, която остава в организма ни около 3 минути.

3 минути!

Научно доказано! Представяте ли си? Само три минути. Защо тогава има хора, включвам и себе си преди в това число, които могат да останат в подобно състояние доооста по-дълго време?

Дни, седмици, даже и месеци

И отново, и отново да се връщаме назад и да си повтаряме ситуацията, и да живеем в емоцията, и тя дори да ни спира да изпитваме други позитивни емоции, тя дори да ни ограбва от сладостта в живота.

Справяне с "приятелите"
Справяне с "приятелите"

2. Говорете за това само веднъж

Хубаво е да изкарате емоцията от ума си. Може да изговорите нещото с някой друг близък. Но внимавайте! Изговорете го само с един човек, само веднъж.

Не е ок да изговаряте сто пъти ситуацията със сто различни човека, защото това ви държи в нея. Достатъчно е да го изговорите еднократно, за да го изкарате от ума си, като го вербализирате.

Справяне с "приятелите"

Помолете човека срещу вас за помощ

Кажете му, че искате да му разкажете историята само с факти и той да се опита да ви коригира всеки път когато влагате лична емоция и отношения. Във фактите няма отношения, няма чувства, има само отговор на въпросите...

 • Кой
 • Какво
 • Защо
 • Кога
 • Къде
Справяне с "приятелите"

3. Изкарайте емоцията и от тялото

Моята рецепта: Най-ефективния начин за това е с едно много хубаво дишане. По-лесното за хора, които не практикуват дихателни практики и йога, е с някой аеробен спорт. Ако все пак практикувате дихателни практики като мен, е добре да изберете онези, които истински пробуждат вътрешния огън и раздвижват енергията.

Справяне с "приятелите"
Справяне с "приятелите"

4. Визуализирайте

Най-силен ефект има подобно нещо, когато дишането се комбинира и с визуализация. Представете си, например, как изкарвате токсичността на ситуацията от тялото си.

Как се изцеждате от отровата

Дали визуализирате как от някоя част на тялото ви изтича тази отрицателна емоция и как зареждате същото тяло с позитивна емоция, зависи от вас.

Справяне с "приятелите"

Важното е да направите тази трансформация.

Oт разрушителното към градивното

Ако нямате опит с визуализацията, може просто да говорите и да проследявате казаното с мисълта, да си го представяте. Това е стъпката на трансформацията.

Справяне с "приятелите"
Справяне с "приятелите"

5. Кажете свещените думи

И сега, когато сте издишали емоцията, изкарали сте я от ума и от тялото си, е време да се заредите. Време е да кажете…

 • Благодаря ти
 • Прости ми
 • Извинявай
 • Обичам те

Много силни думи, всяка с тежестта си. “Прости ми” и “извинявай” са свързани с изборите, които сме направили да нараним. А щом има такъв „черен” човек и такава ситуация, винаги има и момент на нараняване.

Справяне с "приятелите"

“Благодаря ти” и “обичам те” са с най-високата честота.

Те зареждат нас и полето

Можете да допълните тази стъпка и като си представите как стоите в едно помещение, в едно пространство с човека, който е предизвикал тези емоции.

И дори той да не е спокоен, дори отново и отново да ви обижда, напада, уязвява, разгневява, продължавайте да го гледате и да повтаряте тези четири свещени думи – благодаря ти, прости ми, извинявай, обичам те. Точно в тази последователност.

Справяне с "приятелите"

6. Кажете същите думи и на себе си

Следващата стъпка, когато успеете да се смирите с човека, който уж е породил ситуацията, е редно да направите същото и със себе си.

Справяне с "приятелите"
Справяне с "приятелите"

7. Проявете постоянство

И накрая, не забравайте, че за някои ситуации и за някои хора, е нужно това упражнение да бъде направено няколко пъти, по възможност поредни, с постоянство и последователност.

Понякога зависимостите, които сме създавали и то в много продължителен период от време между нас и другите, са толкова големи, толкова силни, че не е достатъчен само един съзнателен избор, за да ги освободите.

Справяне с "приятелите"

За да освободите себе си от тях

Напротив, нужни са поредица от избори. И повярвайте ми, бъдете сигурни, че вероятността именно когато решите да правите тези избори, да бъдете залети от подобни ситуации, в които ще трябва да останете неутрални, а не да позволявате да ви повлияват, е огромна.

 • 100 листа качествено бяло платно за творене на твоя ден
 • Формат 21 х 15 см, удобен за всякакви размери чанти
 • Химикал, за удобство свързан с тефтера
Справяне с "приятелите"

Не забравяйте, че всяко нещо, което е в живота ни, е нещо, предизвикано от нас.

Нещо, от което имаме нужда, за да развием своя слабост или свой порок. Всеки човек, който е в живота ни – също. Дори и онези най-предизвикателни ситуации, са ни нужни.

Често те дори са най-ценни

Така че използвайте ги, за да се развивате, а не за да тъпчете на едно място. Записвайте си, ако трябва, за да следите това свое развитие. Отделете си специален тефтер, специално място, в което да се наблюдавате отстрани.

Защото не е лъжа, че ако не напредваме с уроците, те се повтарят.

Но с все по-голяма сила

Така че наслаждавайте се на живота и на всичко в него. Когато създадете в живота си горчилка, ѝ се усмихнете, защото знаете какво се крие зад нея – вашата нужда да се надскочите.

Обожавам фразата "Когато животът ви поднесе лимон, си направете лимонада". А след всичките тези осъзнати избори, бъдете сигурни, че ви очаква награда. Затова, водете си бележки и наблюдавайте в каква форма ще ви бъде поднесена.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече