Капанът на очакванията

Неуловимият мъж

Илюзията, че той ще се промени. Че е “нещо повече”. Когато всъщност взима всичко, без да дава нищо. Това ли е новата социална норма във връзките?


Алеона де Кама

Неуловимият мъж

Новата социална норма във връзките

„Идва нова социална норма, не виждаш ли?” Това ме попита последният мъж, с когото имах интимни отношения. Онзи мъж, от когото поисках повече, отколкото той можеше да ми даде. Или който поиска повече, отколкото аз можех да му дам.

Но това беше неговата провокация към мен, която той остави да расте в съзнанието ми. „Не виждаш ли новата социална норма?” Това, което той визираше, беше промяната на правилата в интимните отношенията.

Промяната на нормите за свобода

И на тези за ограниченост. Промяната в осъществяване на желанията на двамата души.

Толкова имаше нужда от свобода, че той създаваше своя идеален вариант, в който взимаше всичко, което харесваше в една жена, но не даваше повече отколкото може, или по-скоро – отколкото иска.

Така, по едно и също време взимаше различни неща от различни жени, за да получи всичко, от което има нужда и което не намираше само в една. И това го устройваше идеално. А освен всичко останало му се получаваше.

Неуловимият мъж
Неуловимият мъж

Мечтата за “нещо повече”

Горната история ме накара да видя поредния модел в живота си с мъжете. Неуловимият мъж. Дали привличах такива мъже, защото аз самата бях неуловима за тях?

Аз самата се стремях към тази свобода

В малка или в по-голяма доза. Не само от тях, но и от семейството си, и от приятелите и от работното време дори. Аз се борех за моята независимост, за моята свобода и не ми харесваше да трябва да се съобразявам с някой или нещо въобще.

Неуловимият мъж

И тогава си зададох въпроса:

Докъде бих позволила да ми нарушат свободата?

Докъде аз бих си позволила да наруша нечия друга свобода, обвинявайки, изисквайки нещо, което другият не можеше да ми даде или просто не искаше.

Неуловимият мъж
Неуловимият мъж

В търсене на златната среда

Идва нов социален ред, не виждаш ли? Май започвах да виждам. Не ясно, но като че ли започвах да прозрявам промяната. Промяната в мен, в някои от околните. Не във всички.

Но все пак...

Виждах борбата за свобода и за отстояване на границите на хората. Виждах и отиването в крайности. Но усещах, че за да стигнем до средата, трябва да минем и през двете граници – на пълна рестрикция и на пълната свобода.

Неуловимият мъж

Аз лично минах и през двете. За да установя, че нито едното, нито другото ми носят онова удовлетворение, което вярвам, че искам за себе си. Време е да намеря и баланса. Не новата социална норма.

А моята социална норма

Онази норма, която ще ми даде близост и свобода едновременно. И онзи човек, който ще търси същите неща.

И тогава вярвам, че нивата на близост, които ще можем да достигнем именно защото имаме нужда, а не защото трябва, ще са толкова дълбоки, че свободата и близостта ще загубят своите граници. Ще станат едно.

Неуловимият мъж

Иска ни се да сме винаги в лятото

Познаваш ли мъже, които се опитват да контролират жените си? А жени, които се опитват да контролират мъжете си? Ооо, аз да, и то не малко!

Неуловимият мъж
Неуловимият мъж

Началото след края

Трансформацията идва с началото след края. Да искаш да стоиш на ръба означава да не искаш да влезеш в следващия етап, който животът е приготвил за теб. Да блокираш енергията да премине от една реалност в друга.

И все пак, аз съм онази, която избира къде иска да бъде. Аз съм онази, която избира количеството или качеството. Дълбочината или ширината. Да започне от нулата в новият етап или да стои на максимума в стария. Нов етап – нов опит. Стар етап – повече опит. Но докога?

Неуловимият мъж

Но моят избор не е твоят

Моята истина не е твоята. Моята цел не е твоята. Именно това разнообразие ни носи красотата в картината.

И ако аз уча в ширина, а ти в дълбочина, какво по-хубаво от това, да обменим опита си и да вкусим от различното, от чуждото, от онова, което ти не си избрал, но някой друг всъщност е?

И тогава поглеждам света от друга перспектива. И се озарявам, изумявам от истината, която се открива пред мен. Всеки опит, който не е изживян, но ти носи полезност, ти се отваря като възможност чрез избора на другите.

Неуловимият мъж

Когато има само секс, нещата са прости

"Не съм от този тип жени, които си лягат с мъж на първата вечер, или изобщо имат мъже за една нощ. Да, имам и такъв опит, но не мога да кажа, че е успешен.

В днешно време това е практика

Актуална е при голяма част от мъжете и жените. Не знам дали причината е, все по-ограниченото време, което ни остава. Или е отхвърляне на идеята за по-сложни взаимоотношения.

Защото, когато има само секс, нещата са прости. Когато обаче се намесят и чувства, нещата се комплицират многократно.

Никога не съм избирала по-лесния път. Затова вече бягам от мъже, които търсят само секс.

  • 100 листа качествено бяло платно за творене на твоя ден
  • Формат 21 х 15 см, удобен за всякакви размери чанти
  • Химикал, за удобство свързан с тефтера

Все повече губим способността си да се справяме с чувствата. Все повече книги за емоционална интелигентност четем и все по-малко успяваме да се справим с тази част. Да, това е по-трудно и сякаш все повече хора се опитват да го избегнат. И то успешно.

Е, аз не съм от тях

Имах страхове и бариери, които трябваше да преодолявам, но на този етап от живота си вече знаех какво искам. Исках връзката и партньорството с мъж да означава много повече от задоволяване на първичните ни нужди.

Връзката трябва да ме развие. От нея трябва да мога да уча. Връзките, основани на секс, нямат на какво да ни научат, няма какво да ни дадат. Те изкарват напрежението от натовареното ежедневие и толкова."


из книгата "Избирам теб, Любов"

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече