Моята първа книга

"ИЗБИРАМ ТЕБ, ЛЮБОВ"

Първият ми роман беше едно подреждане. Заедно с хаоса от думи, подреждах и собствените ми ценности за любовта.


Алеона де Кама

"Избирам теб, Любов"
"Избирам теб, Любов"

Как се случва магията

"Избирам теб, Любов" беше един експеримент с мен самата. В момент на силен творчески прилив. Започнах да пиша и не мога да спра до ден днешен. Все още имам периоди, в които като не пиша дълго време, просто изпитвам физическа и психо-емоционална липса. Това е моя начин на успокоение и хармонизиране.

"Избирам теб, Любов" беше едно подреждане на ценностите ми за любовта. В нея са засегнати много ситуации и гледни точки, които днес се срещат доста често – липса на близост, дълг и страхове за сметка на любовта, разширени семейства и преплетените взаимоотношения там.

"Избирам теб, Любов"

"Избирам теб, любов" беше първата ми книга, съответно и писането ѝ стана много по-хаотично и непредвидено. За нея нямах сюжетна линия.

Сядах и пишех, и не знаех накъде ще ме отведат думите. Но ето че не само я завърших, но и историята вълнува толкова много хора вече толкова дълго.

"Избирам теб, ЛЮБОВ" е избор и любов. Също така е смелост, риск, страх, но повече победа. Заради мен и заради сърцето в мен.

"Избирам теб, Любов"
"Избирам теб, Любов"

Посланието на тази книга е едно и винаги ще кънти в душата ми:

Избирам теб, любов. Завинаги избирам теб.

Вярвам в тези думи и вярвам, че колкото повече хора се осланят на тях, толкова повече щастливи партньорства ще наблюдаваме. Защото винаги около отношенията с друг човек, са оплетени много модели и опитности от преди:

 • Очаквания
 • Дълг
 • Вина
 • Страх от близост
 • Гняв

И какво ли още не... Но ако имаме силата да избираме винаги любовта, то решение се намира, а после и следващо, и следващо.

"Избирам теб, Любов"

Аз не съм от хората, които вярват в идеалната любов, нито в идеалното партньорство, просто защото не вярвам в идеалния човек. Всяка една опитност има своите красиви и грозни моменти и когато приемем тази истина и просто ѝ позволим да се случва, няма да изпитваме толкова голям ужас от грозните моменти, а просто ще се адаптираме и ще изследваме себе си и реакциите си в тях.

И ще се развиваме.

"Избирам теб, Любов"

Да поканиш вдъхновението за писане

В онзи момент, докато пишех, ме вдъхновяваше всичко. Разговори с приятели, тогавашното ми партньорство, връзките на хората около мен. Плувах в моите и в чуждите отношенията и изследвах реакции, емоционалности, страхове, избори на смелост, вярвания. А историята на книгата сама ме водеше.

Малко по-късно в процеса на писане се научих как да се настройвам за самото писане. Към днешна дата това ми се случва много лесно.

Важно е да хармонизирам двете полукълба на мозъка, защото тогава той достига много по-големи потенциали.

И ето, сега ще споделя 3 трика, които ми помагат да се настройвам преди писане. Открий ги в точките по-долу, за да сглобиш пъзела от първите 3 стъпки към вдъхновението!

"Избирам теб, Любов"
"Избирам теб, Любов"

Музика и танц

Това са едни от любимите ми начини за настройване на алфа вълни. По принцип, понякога само музиката е достатъчна. Особено ако съм много готова и съм насъбрала голямо количество творчески заряд. Но друг път използвам и танца. Започвам да сменям различни музики с различни ритми, за да усетя къде се намирам, в какво настроение съм.

Много е интересно да позволите на тялото да ви покаже къде се намира умът му.

Какво имам предвид? Когато съм много забързана и съответно съм била в много мислещ, активен ден, много анализиращ ден, обикновено имам нужда да започна с по-бързи и по-агресивни музики, с по-ритмично темпо. Обаче оставяйки тялото си в този ритъм, то малко по малко се уморява и започва естествено да забавя темпото.

А музиката го следва

Накрая обикновено стигам до много бавни и плавни парчета и самите ми движения вече са такива. Особено голям ефект това упражнение има, когато сте със затворени очи или с превръзка на очите. Тогава тотално отпускате ума да не се оглежда в някоя огледална повърхност, така че да оценява красиво ли е движението или не, да критикува, съответно и да ви отделя от възможността да се потопите в потока на собствените си движения.

"Избирам теб, Любов"

Между другото, този трик съм го споделяла на мои приятелки и те са ми давали обратна връзка, че са го опитвали и не са могли да се движат, че телата им са оставали неподвижни, че сякаш, когато нямат хореография, която конкретно да следват, им е трудно да се отпуснат и съответно да създават движения, танц. Но истината е, че ако сте в подобно положение, това означава, че е голяма вероятността да сте заключили и творческите си потенциали.

Всеки от нас има умението да създава, особено жените

И ако телата ви са заключени, то повярвайте ми, ако насочите усилията си натам и първо отключите тях, тогава ще разберете истинския потенциал, който криете в себе си. Така че ако искате да пишете, първо се научете да танцувате не с хореография, а в свободата на пространството и ритъма.

"Избирам теб, Любов"
"Избирам теб, Любов"

Включване на всички сетива

Разходката сред природата е много работещ начин за намиране на вдъхновение при мен. Често си вземам лаптопа и отивам да се разходя. Бавно. Живея до парк, така че за мен това е лесно постижимо. Но разходката включва всички сетива.

Гледам цветовете и различните нюанси на растенията около мен.

Чувам птичките – отпред, отзад, от близко и от далеч, щурци, стъпки на катерички, чувам всякакви звуци…

Усещам температурата върху кожата ми, вятъра в косата.

"Избирам теб, Любов"

Забелязвам всички тези детайли, които ме отделят от мисли за проблеми и ежедневни ситуации.

И тогава си избирам едно място и сядам да пиша.

Смяна на дейностите

Подобно на разходката, смяната на дейностите действа освежаващо. За себе си вече съм разбрала, че ако пиша дълго време, е по-добре в един момент да стана и да направя някаква физическа дейност.

 • Дали ще сготвя
 • Дали ще си направя кратка разходка
 • Или ще погладя, поизчистя, потанцувам...

Нещо, което да раздвижи тялото ми. После, когато се върна към писането, зарядът ми е отново високо, а не както непосредствено преди да се изправя преди това – пред изчерпване.

"Избирам теб, Любов"

И още за вдъхновението...

Понякога, когато искам да пиша конкретно нещо – например конкретна част от книгата, отново медитирам, но тогава по-скоро визуализирам онова, за което съм избрала да пиша.

Тогава виждам като на филм героите от книгата в дадената ситуация. Първо си представям къде се намират, температурата на въздуха, аромати, цветовете на този кадър, създавам като усещане всичко около тях. После, един по един, изрисувам и самите участници. Виждам физиономиите им, езика на тялото, виждам къде се намират в пространството, опитвам се да чуя мислите им.

"Избирам теб, Любов"

Благодаря!

Благодаря на всеки, който беше с мен в моето първо пътешествие към сбъдване на желанието ми да пиша. Но не заради самото писане, а заради възможността да дам добавена стойност към моя живот, а видях с времето, че мога да дам нещо ценно и на всеки читател.

Дойде моментът да споделя с теб успеха, който постига първата ми книга "Избирам теб, ЛЮБОВ". Да, да споделя с теб!

 • Защото ти си част от този успех

Въпреки че връзката помежду ни е моето писане. Свързва ни знанието, което и ти, и аз ползваме, разлиствайки офлайн и онлайн страниците.

 • Защото "Избирам теб, ЛЮБОВ" ми донесе любовта

Любовта на хилядите сърца, които докосна. Чистата и искрена любов, на вас, читателите в България, под формата на споделеност и откритост. На обратна връзка към мен и споделяне в социалните мрежи.

 • Защото "Избирам теб, ЛЮБОВ" вече се чете и на английски език

Преминахме дълъг период на подготовка за старта и ето, "I choose you, LOVE" се продава и извън България. Ще се радвам, ако имаш желание да оставиш мнение за нея в Amazon, за да може повече хора да разберат, какво биха получили, докосвайки се до историята на Меган.

"Избирам теб, Любов"
"Избирам теб, Любов"

Как се раждат героите

Меган, Филип и Мартин. Докато писах книгата си мислих, че тройката, която създадох, беше Меган, Филип и Дейна. Но в последствие, когато започнах да общувам с читателите, си дадох сметка, че героите, които им бяха оказали най-голямо влияние, бяха Меган, Филип и Мартин.

 • Меган взе моето лично име

В нея вложих и много части от мен самата. Това беше първата ми книга и сякаш имах нужда от тази опора, за да създавам. Имах нужда да се огледам в нещо и да го опиша.

"Избирам теб, Любов"
 • Филип, за разлика от това, не беше човек, който наистина съществуваше в живота ми тогава

Предполагам, че с мъжкия образ ми беше много по-лесно да включа вече въображението си. В това отношение при нас, жените, сякаш то работи непрестанно.

 • И ако Мартин беше една удобна, интересна, забавна развръзка в историята между двамата ни главни герои според мен...

...то много от читателите бяха силно докоснати от този лек, свободен и открит герой и искаха още от него. Питаха ме безброй пъти защо Меган не избра Мартин.

"Избирам теб, Любов"
"Избирам теб, Любов"

Интересното е, че, когато пиша, залагам основни конфликтни линии, но някои читатели ми дават обратна връзка за други, дори второстепенни линии, които са ги докоснали по-силно.

Когато за първи път ми се случи това, си дадох сметка колко ограничаващо би било да рамкирам читателя със своята гледна точка и в същото време колко обогатяващо е да чуя различните възприятия на различните хора.

"Избирам теб, Любов"

И ако за мен главните линии в книгата се въртят около страха на едно момиче да се свърже, да изгради партньорство с мъж и от друга страна, избора на един мъж, основан на дълг към семейството за сметка на любовта, която го изпълва

То други хора бяха провокирани от:

 • Свободата на приятелските отношения
 • Неискренността на Дейна за аборта
 • Отношенията на роднините към главата героиня

И още много други. В един момент си казах колко много стойност имат не само главните ни герои и главните линии, около които се движи историята, но и всеки един допълващ елемент, всеки един подкрепящ герой, всяко едно място, всяка една реплика дори.

"Избирам теб, Любов"

Дребните неща са най-важни

Много хора остават с грешното впечатление, че с годините, с опита в любовните отношения, изборът намалява, затова трябва да сваляме критериите си, както и въодушевлението си от хората, с които се срещаме, и да се примиряваме с нещо, различно от това, което искаме истински.

Примирението е друг начин на отказване. А аз вярвам, че правя изборите си съзнателно. И мога да сменя избора си само ако реша, че искам нещо по-хубаво, а не по-лошо.

Толкова е лесно да се оставим на течението, за да запълним живота си с неща, които не носят и капка удовлетворение и да не спираме да си задаваме въпроса защо е толкова празно в сърцето ни. Вместо това, си обещах, че ще положа всички усилия да си отдам тази чест сама на себе си.

 • Честта да спреш да бързаш
 • Да спреш да планираш бъдещето
 • Да спреш да търсиш отговорите или уроците от миналото
 • Да спреш да мечтаеш и просто да изживееш мигане

Историята на един мъж и една жена, които, вървят по пътя на любовта, въпреки своите страхове и ограничения.

История за любовта и отношенията. За доверието и контрола. За страстта, болката, прошката.

Емоциите от страниците ще те накарат да се замислиш за смелостта, за грешките и за новото начало.

В цялата му пълнота. Да поемаш всичко около теб в този миг и това всичко да те изпълва. И да осъзнаваш, че всъщност ти е достатъчно.

 • Достатъчно да те направи щастлив
 • Достатъчно да ти даде смисъл
 • Достатъчно да разбереш идеята в клишето, че дребните неща са най-важни

Каквото и да правиш в живота си, каквото и да имаш, винаги трябва да цениш красотата в простите неща. Онези неща, които истински изпълват сърцето ти и те правят щастлив просто защото ги има. Същото нещо е и любовта.


из книгата "Избирам теб, ЛЮБОВ"

Дадох си сметка, че през цялото време, в което отказвах да завърша книгата, ме е било страх.

"Избирам теб, Любов"

Първото ми и може би най-голямо предизвикателство беше да завърша "Избирам теб, Любов". Бях на последните 80-100 страници. Знаех вече как искам да завърша историята. Първите 200 страници изписах с лекота и ентусиазъм. Не можех да се спра. Пишех всеки ден, без изключение.

И тогава, когато краят уж вече се виждаше, спрях за доста дълъг период. Не помня колко. Но знам, че не сядах да пиша изобщо. Сещах се за книгата. Даже няколко пъти отварях файла, прочитах последните абзаци, но не продължавах да пиша. Не си давах и ясна представа защо ми се случва това нещо.

И може би нямаше да продължа, ако не ме беше провокирал един разговор с моя приятелка, която сега е и част от екипа ми, Боряна. Говорихме си за страховете, които често ни управляват, нас и животите ни, изборите ни.

Говорихме си за страха от успех

За страха да се покажеш, да заявиш това, което си създал, за страха от одобрение... Беше дълбок разговор. Кратък, но достатъчен, за да си дам сметка кое ме спира в момента. Онази вечер си прибрах и седнах да пиша. Не можах да спра дълго време.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече