Включване на всички сетива

Лошите навици и храната

Обичам храната. Обичам да готвя. Обичам да се храня! И се уча да не се тъпча, без да забелязвам всяка хапка с всичките си сетива.


Алеона де Кама

Лошите навици и храната
Лошите навици и храната

Когато се тъпчем, без да мислим

Да умееш да се наслаждаваш на всяко нещо, което си избрал да вкусиш. Първо да забележиш цветовете му, после формите му. Да го докоснеш, да го доближиш до носа си, да го помиришеш.

И въпреки че още в началото, когато започваш това пътешествие на сетивата малко по малко апетитът ти към това нещо, което си избрал да опиташ, се повишава, щом го подушиш, сякаш достигаш пика.

Празник за сетивата

Тогава си представяш колко вкусно ще бъде. Тогава си представяш удоволствието, което ще си доставиш с изяждането му. Тогава си представяш кои рецептори на вкуса ще задействаш. И накрая, когато вече не издържаш, го опитваш.

Лошите навици и храната

Любовта към готвенето идва с любовта към храната

  • С любовта към себе си.
  • С любовта да си угаждаш.
  • Да си подаряваш тези ценни мигове щастие.

Яденето е необходимо в наистина малки количества, за да бъдем сити. Всичко останало го правим, за да си доставим удоволствие на сетивата или по навик.

И ако изберем да премахнем всички моменти, в които се тъпчем, без да мислим, просто за да запълним времето пред телевизора, докато висим на компютъра, докато пътуваме или и аз не знам къде още..., и просто спрем да ядем тогава, когато не мислим за яденето, лошият навик ще изгуби своята стойност.

Лошите навици и храната

Да забележим всеки вкус и всяка емоция

Яденето е съвършено действие, което заслужава цялото ни внимание, цялото ни съзнание, включването на всичките ни сетива.

И когато започнем да се храним именно по този начин, забелязвайки цветовете, формите, плътността, също и ароматите, вкусовете и емоциите, които пробуждат в нас, тогава ще открием истинската любов към храната. И тя няма да бъде просто скучна необходимост.

Точно тогава идва любовта и към готвенето

Защо ли?

Защото няма по голямо удоволствие от това, когато вече си оценил всичките достойнства на храната, да започнеш да я приготвяш сам, да я докосваш с ръка, да усещаш консистенциите, да подбираш подправките, всеки един продукт спрямо неговата уникалност.

Да опитваш различните фази на готовност, да правиш необходимите корекции спрямо собственото си въображение дори… Докато стигнеш до онзи крайния, когато можеш да си налееш чаша ароматно вино и да си подариш този панаир на сетивата, който сам си сътворил.

Обичам храната, обичам да готвя, обичам да се храня, защото обичам да си доставям удоволствие по всякакъв начин. А вкусната храната е едно от най-съвършените такива.

Лошите навици и храната

Предизвикателство със сладко

Истината е, че не спирам да се предизвиквам. И това е много интересно и за мен самата. Знаете ли защо? За мен предизвикването може да е на много нива. Не е нужно да е скок от самолет всеки път.

Лошите навици и храната
Лошите навици и храната

Живот без захар

Ооо, това така обичано от всички ни сладко. И в същото време, една от най-голямата отрова на съвремието ни. Особено за мен. Признавам!

Мога да изям една кутия бонбони сама без никакво усилия, та даже и повече. Имало е вечери, в които изяждам по едно бурканче течен шоколад. Имало е дни, в които оцелявам на шоколад и капучино.

И тук е мястото да отбележа, че всъщност се опитвам да водя здравословен начин на живот.

Ето го едно от най-големите противоречия в живота ми

В мен самата. Които не ми дават мира и ме разкъсват.

Лошите навици и храната

Ставам в 5 ч., правя йога всеки ден, пия топла вода преди да започне денят ми, не ям фаст фууд, лягам си рано, за да имам достатъчно сън, не ям месо, спя достатъчно. Толкова много неща съм въвелав живота си и съм горда от всички тях. С времето съм виждала колко добре са се отразявали на живота ми.

И ето го онова нещо, което отнема от енергията ми, а истината е, че вече не съм дори и сигурна дали ми носи онова удоволствие, което би трябвало. Тъжно, нали? Така че, да, приятели, от 3 седмици спрях рафинираната захар.

И предизвикателството за мен е това да продължи до рождения ми ден - 40 дена.

Лошите навици и храната

С вкус на любов

Тефтер, който ще съхрани всяка твоя рецепта за щастие

Така правех преди. Бързах да взема онова, за което съм дошла, и да се гмурна отново в динамичната си действителност. В преследването на безсмислени цели.

Но този път реших да остана колкото преценя. Просто така, скитайки се в планината, изследвайки билките и листата на дърветата, без да имам нужда да знам имената им.

Просто така

Живеейки поне веднъж без цел за гонене, а защото съм все още жива. Просто защото все още можех да се насладя на усещанията на сетивата си, на движенията на тялото си, на бистротата на съзнанието си.

  • 100 листа качествено бяло платно за творене на твоя ден
  • Формат 21 х 15 см, удобен за всякакви размери чанти
  • Химикал, за удобство свързан с тефтера

По-често трябва да ни повтарят, че е нужно да вземем максимума от всеки ден. А не да го прахосваме. Трябва да вземем максимума от всяка среща.

  • От всеки контакт
  • От всяко преживяване
  • От всеки избор

А не да ги оставяме за някой по-късен етап.

Дали има хора, които държат на себе си, въпреки очакванията на всички около тях? Дали има хора, които притежават увереността или може би мъдростта да живеят заради тях самите? Заради удоволствието от живота, следвайки мечтите си и всичко, което ги прави щастливи.

Лошите навици и храната

Рецепта за пълноценен вкус


Да активираш спящите си сетива означава много повече от това, да можеш да усещаш храната с всичките си рецептори. Означава да можеш да вдъхнеш живот на всеки вкус. Да използваш подпраквите, за да създаваш емоции и спомени. Да развиеш потенциала си за пълно себеизразяване. Включително и за получаване на осъзнато удоволствие от храната, която някой друг е приготвил. За теб.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече