Да живееш за себе си

Свободата да заявиш ДА

Силата да кажеш „НЕ“ и свободата да заявиш „ДА“! Две противопоставящи се и свързани умения, които са път към душевна хармония и баланс. За тях ни разказва Нели Ваньова.


Алеона де Кама

Свободата да заявиш ДА

Нели ни споделя своя път в откриването на дарбата си

„ДА“ и „НЕ“ - две думи с невероятна сила. Думи, които могат да отворят врати пред нас и със същата сила да ги затворят. Думи, които плашат много хора. Но веднъж открили тяхната сила и използвани по правилния начин, носят спокойствие и удовлетворение в живота ни.

Заслужава си да намерим нашето силно „ДА“

...и също толкова смислено НЕ. Познавам хора, които развиват таланта да живеят ЗА СЕБЕ СИ, други които вече са го изучили, трети го практикуват. Оставам с убеждението, че всички можем да се научим!

Затова се радвам, че специално за aleona.bg Нели споделя своя път в откриването на дарбата си. Дарбата да бъде себе си! Благодаря, Нели!

Свободата да заявиш ДА
Свободата да заявиш ДА

Изборът, който правим веднъж и ни променя за цял живот

Силата да кажеш „НЕ“ и свободата да заявиш „ДА“! Две противопоставящи се и свързани умения, които са път към душевна хармония и баланс. Изборът, който правим веднъж и ни променя за цял един живот.

Често вземаме решения неосъзнато

Базираме ги на вменени модели на поведение, правила на социума и чужди проекции. Всички те, понякога пречат да персонализираме картината на живота и размиват ярките тоналности, с които можем да я обагрим. С нашето лично израстване, идва и възможността да решим - искаме ли да направим преднамерен избор и да приемем предизвикателствата на осъзнаването?

Свободата да заявиш ДА

Понякога е достатъчно само едно „ДА“

Изречено пред нас самите - онова решително „да“, потвърждаващо готовност за промяна. Неминуемо, след него идва и преоценка - какво не желаем в бъдеще, какво ще отсеем, кое ни спира, какво пали искрата в сърцата ни и от кое боли?

Свободата да заявиш ДА
Свободата да заявиш ДА

Сърцето знае истината и нашепва „време е“

Обикновено трансформацията е съпроводена от бушуващи мисли и страхове, които се опитват да заглушат промяната. Но сърцето знае истината и нашепва „време е“!

Всеки го нарича по различен начин - страст за живот, самосъхранение, презареждане, пречистване, утвърждение… Но в основата винаги е емоционалната метаморфоза, характеризирана с пикове и критични спадове. Най-важна е първоначалната решителност.

И смелост в точния момент

Свободата да заявиш ДА

След това те се мултиплицират и се превръщат в житейско кредо. Вече си различен - завинаги! Има едно единствено правило за да продължиш - не лъжеш себе в търсене на следните отговори.

  • Вслушвам ли се в звуците на душата си?
  • Обичам ли се?
  • Правя ли правилните неща?
  • Уважавам ли се?
  • Благодарен ли съм?
  • Обграден ли съм от правилните хора?
Свободата да заявиш ДА

Синът ми бе едва 5-годишен, когато думите му пронизаха сърцето ми

Зададе въпроси, на които умишлено избягвах да отговарям. Просветление ме озари! Бях допуснала очевидното да стане разбираемо и за неговата крехка душа. Трябваше време за да кажа „ДА“ на пътя на щастието и да спра да се залъгвам.

Свободата да заявиш ДА
Свободата да заявиш ДА

Фазите, през които преминах

Може би за миг почти повярвах на тези свои „супер сили“, вменени ми отвън. Докато не се сринах! Загубих се. Въпреки силната ми воля, не можех да се справя без чужда намеса.

И настъпи моментът на фиаското, в който целият ти свят се сгромолясва, започваш да правиш неща, които не си вярвал че ще направиш.

Не знаеш дали е осъзнаване

Или умопомрачение? Но разбираш, че много си сгрешил. Фазите, през които преминавах са много. Самозалъгване и отрицание. Угризение. Притъпяване на сетивността със зависимости. Признание. Пробуждане. Пренареждане.

Свободата да заявиш ДА

Подлагах се на постоянна равносметка за плюсовете и минусите.

“Имам прекрасен живот, пъстроцветен и наситен” срещу “преживях различни форми на тормоз”.

“Преодолях достойно множество изпитания” и “провалих се в някои много важни моменти”.

“Бях отдадена майка и съпруга”, но “дълго време не разбирах нуждите на близки мои същества”...

Свободата да заявиш ДА
Свободата да заявиш ДА

Днес съм свободна от собствените си окови!

Преживявам катарзис, освободена да заявя нуждите си. Искам отдаденост, любов, подкрепа, почивка, време само за мен, дори хаос понякога. Днес философът в мен се чувства истински епикуреец, радващ се новопридобитото си умение.

„Искам, да искам каквото си искам и когато го искам“ и на насладата от живота, която тази способност ми носи. Вече липсва страх от провал.

Има само наслада

Все още правя грешки и имам емоционални спадове, но вече знам - това са само фази, кратки мигове за осъзнаване, преоценка и „сверяване на часовника“. Не хабя енергия в търсене на съвършенство, а цялата емоция е насочена към онези, които обичам - към търсене на връзка с тях.

Свободата да заявиш ДА

Вече съм центрирана около себе си здраво, за да мога да обграждам аз с любов хората и средата. Вече съм продуктивна и пестелива към определени персони, загуба на време и енергия, дори към излишно многословие и мисли. Имам систематично изграден навик да чистя главата, съзнанието, домът и кръгът около мен.

Нарисувах карта на живота си

И записах на нея всички приоритети. Дори онези, най-далечните. Когато се случи да се отклоня, сама се подсещам - „картината…помисли за картината…за онова място, което е накрая“.

Свободата да заявиш ДА
Свободата да заявиш ДА

Едва сега има достатъчно истина в живота ми

Да отвориш сърцето си също е избор! Само и единствено, защото поговорих със себе си и си направих признание.

Сега се радвам на щастливо семейство, брак в доверие, уважение и подкрепа, две деца, успешни кариера, дом-крепост, хармония, приятели и смях. Не съм обременена от минали неизлекувани товари.

Не мога да спра да възхвалявам всичко в живота си

Очите ми не спират да се насълзяват от щастие всеки ден когато си помисля какво имам. Понякога не ми личи колко точно щастие нося в себе си. Всеки ден се старая да го изразявам по-добре. Аз късно се научих да казвам „обичам те“, но е едно от нещата, които ще отнеса със себе си до гроб.

Свободата да заявиш ДА

Моята страст за живот беше моментът, в който помислих от мен за мен с любов. Често се връщам към точно определен, основополагащ момент, онзи на преоценката.

На „да“ и „не“

Тържествувам с детето в мен. За това, че е останало мечтател, че е намерило начин да съхрани надеждата, че се е справило с предизвикателствата. Безкрайно си благодаря! През всичките трудности преминах, само заради него.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече